Flexfilm

Duurzame Product ontwikkeling

Met onze belangrijkste producenten, werken wij aan de ontwikkeling van folies die nog duurzamer zijn dan de bestaande folies. Je kunt daarbij denken aan het ontwikkelen van dunnere varianten, biobased folies, folie op basis van recyclaat en niet-plastic varianten. Deze ontwikkelingen zijn technisch complex. Daardoor moeten er nogal wat hordes genomen worden voordat er economisch haalbare en voedselveilige alternatieven zijn. Alternatieven die ook nog eens goed moeten draaien op de bestaande verpakkingsmachines. Daar wordt door ons aan gewerkt. Maar tegelijkertijd signaleren wij ook dat sommige oplossingen niet echt dé oplossing zijn. Zoals bijvoorbeeld bio folie.

Verduurzaming? Onze doelen

Flex Film heeft concrete doelen geformuleerd met betrekking tot de verdere verduurzaming van haar assortiment krimp-, flowpack- en topseal folie. Daarnaast hebben wij ook doelen geformuleerd waarmee wij een bijdrage leveren aan het terugdringen van de hoeveelheid plastic verpakkingsafval.

Onze doelen op een rijtje:

Verduurzamen? Dat doen we samen!

Flex Film klanten verminderen hun gebruik met gemiddeld 17%!

Sinds 2019 werken wij met onze klanten aan het verkleinen en verbeteren van hun plastic verbruik. En met succes! Uit de resultaten blijkt dat de hoeveelheid folie die zij verbruiken tussen de 10% en 40% is verminderd. Een deel van deze klanten is inmiddels ook overgestapt naar een folie die -dankzij recycling- uitstekend hergebruikt kan worden. Al met al een beduidende stap naar duurzamer verpakken.

Onze visie op Bio Folie

Bio folies zijn voor bepaalde toepassingen misschien een stapje in de goede richting, maar nog lang niet de oplossing voor de afvalberg. We zetten de voor- en nadelen van de soorten voor u op een rij:

Biobased of fossiel vrije folie

Biobased folie is ontwikkeld op basis van suikerriet of hout cellulose en wordt daarom ook wel fossiel vrije folie genoemd. De duurzaamheid van de biobased folie zit in de CO2 neutraliteit van de grondstoffen waar de folie van gemaakt wordt. Deze fossiel vrije folies kunnen gerecycleerd worden zoals de conventionele folie op basis van fossiele grondstoffen. Er zitten dus voordelen aan deze vorm van bio folie. Deze folie is echter niet heel transparant en doordat de grondstoffen schaars zijn, tegelijk vrij kostbaar.

Biodegradeerbare folies:

Deze folie wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen uit planten, zoals maïs, aardappelen of granen. Het probleem van deze biologisch afbreekbare folies is echter dat ze veel te langzaam afbreken en niet als plastic recyclebaar zijn. Doordat het proces van degraderen zo lang duurt, is het meer dan waarschijnlijk dat deze biologisch afbreekbare folies uiteindelijk via het restafval in de verbrandingsoven belanden. Met name het feit dat er planten nodig zijn voor de productie van deze folie, leidt tot kritiek: Is het verantwoord om in een wereld met grote voedseltekorten kostbare landbouwgrond te gebruiken voor het groeien van gewassen waarmee plastic wordt geproduceerd?

Uiteraard volgt Flex Film alle ontwikkelingen op de voet en dat blijven wij ook doen. Voorlopig adviseren wij onze klanten bio-folie alleen in te zetten als deze folie reële voordelen biedt t.o.v. de conventionele folies. Een mooi voorbeeld hiervan is onze biodegradeerbare hightech krimpfolie (Bio 04) waarin de helmen van de brandweer van Amsterdam zijn verpakt. Letterlijk in het heetst van de strijd valt de plastic verpakking op de grond. Na enige tijd zal de folie biologisch afbreken.

Flex Film investeert in kennis; onverminderde focus op duurzaam

Jeroen en Tom Kruiper zijn geïnterviewd door Verpakkingsmanagement.

In het artikel delen ze hun blik op de verpakkingsbranche en geven ze aan wat de uitdagingen zijn rondom duurzaam verpakken.

Scroll naar boven