Flex Film boekt positieve voortgang op haar doelstelling voor de Circulaire Plastic Economie:

Klanten die meewerkten verminderden hun gebruik van plastic folie met gemiddeld 17%

Circulaire Plastic Economie: Plastic verbruik verminderen en Recycleerbaarheid verbeteren

In 2019 committeerde Flex Film zich als eerste groothandel gespecialiseerd in plastic folie voor eenmalig gebruik aan de New Plastics Economy Global Commitment van de Ellen Mac Arthur Foundation en aan de Europese en Nederlandse Plastic Pacten.

Hierbij stelde het bedrijf zichzelf duidelijke doelen:

  • Focus op mono-materialen en op folie die makkelijk te recyclen is PE, PET, PP
  • Help klanten dunnere folie en folie exact op maat te gebruiken
  • Help klanten die PVC of complexe laminaten gebruiken aan betere alternatieven
  • Biedt Biobased en composteerbare folies aan indien dit voordelen heeft
  • Stimuleer de inzet van bedrukte folie om etiketten te vermijden en recyclage te vereenvoudigen
  • Promoot open & close sluitingen voor hergebruik van de verpakking op de korte termijn

17 Klanten waren reeds succesvol, meer projecten in de pipeline

In de afgelopen 12 maanden werkte Flex Film samen met 17 klanten aan het verminderen en verbeteren van hun plastic verbruik in uiteenlopende sectoren van Voeding tot Cosmetica en van Interieur tot de Grafische Industrie. Gemiddeld konden deze klanten hun plastic verbruik in gewicht verminderen met 17%, variërend van 10 tot 40%. Een aantal van deze klanten is tevens overgestapt naar folie die beter recyclebaar is.

Het effect van de inspanningen is ook te zien in de 2019 omzet per product groep ten opzichte van het jaar ervoor. Flex Film zag haar omzet in PVC, laminaten en skin folie dalen ten faveure van PET folie, biobased PE en LLDPE Polyolefine krimpfolie. In zijn totaliteit is 94% van het assortiment nu volledig recyclebaar.

Flex Film werkt met producenten aan nog duurzamere folie

Tegelijkertijd werkt Flex Film samen met haar belangrijkste producenten aan de ontwikkeling van nog dunnere folie; biobased folie en niet-plastic varianten. Er moeten echter nog hordes genomen worden voordat er economisch haalbare, voedselveilige alternatieven zijn die goed lopen op de verpakkingsmachines.

De toekomst

Flex Film zal samen met klanten blijven werken aan de verbetering van hun plastic voetafdruk. Marcus Gillioen, algemeen directeur van Flex Film zegt: “De eerste resultaten zijn veelbelovend. Samen met klanten kunnen we werken aan de vermindering van hun plastic folie verbruik waarbij de efficiëntie van het verpakkingsproces en de effectiviteit van de verpakking voorop blijft staan. Gezamenlijk kunnen we zo een positieve bijdrage leveren aan het milieu.”

Wilt u meer weten?

Heeft u interesse om de mogelijkheden voor verbetering van uw plastic voetafdruk te bekijken, neem dan alstublieft contact met Flex Film. Onze contact gegevens vindt u hier.

Meer informatie over de Circulaire Plastic Economie  en de Plastic Pacten vindt u hier:

https://www.newplasticseconomy.org/projects/global-commitment
https://europeanplasticspact.org/
https://www.circulairondernemen.nl/subcommunities/more-with-less-plastic

 

 

 

Nieuwsoverzicht