Flexfilm

Op weg naar een circulaire plastic economie: minder verbruik en afval is de nieuwe grondstof

In 2019 was Flex Film het eerste bedrijf dat zich als onafhankelijk specialist in bedrukte krimp-, flowpack- en topseal folie committeerde aan de New Plastics Economy Global Commitment van de Ellen MacArthur Foundation, aan het Europese Plastic Pact en aan het Plastic Pact Nederland.

 

Hierbij stelde Flex Film zichzelf duidelijke doelen:

  • de focus ligt op mono-materialen en op folie die makkelijk te recyclen is: PE, PET, PP;
  • help klanten om dunnere folie en folie op maat te gebruiken;
  • help de klanten die PVC of complexe laminaten gebruiken aan betere alternatieven;
  • bied biobased en composteerbare folies aan;
  • stimuleer de inzet van bedrukte folie om het gebruik van etiketten te verminderen en recycling te vereenvoudigen;
  • promoot open en close sluitingen voor hergebruik van de verpakking op de korte termijn.

Minder verbruik en meer recycling bij klanten

Flex Film werkt samen met haar klanten aan het verminderen en verbeteren van hun plastic verbruik. Klanten die hieraan meewerken zijn actief in de meest uiteenlopende sectoren: van voeding tot cosmetica en van interieur tot de grafisch. Deze klanten hebben hun plastic verbruik inmiddels tussen de 10 en 40% verminderd, met een gemiddelde van 17%! Al met al een significante reductie. Een aantal van deze klanten is overgestapt naar een verpakkingsfolie die beter recyclebaar is.

 

Het effect van de inspanningen is te zien in de omzet per productgroep. Zo zag Flex Film haar omzet in PVC, laminaten en skin folie dalen ten faveure van een stijging in PET folie, biobased PE en LLDPE Polyolefine krimpfolie. In zijn totaliteit is 94% van het assortiment nu volledig recyclebaar.

 

Flex Film werkt met producenten aan nog duurzamere folie

Samen met zijn belangrijkste producenten werkt Flex Film aan de ontwikkeling van extreem dunne folie, biobased folie en niet-plastic varianten. De uitdaging in deze productontwikkeling is drieledig: de folie moet economisch haalbaar zijn, de voedselveiligheid uitstekend bewaken en probleemloos draaien op de verpakkingsmachines.

 

Toekomst veelbelovend

Flex Film blijft samen met zijn klanten werken aan de verbetering van hun plastic voetafdruk. Marcus Gillioen, algemeen directeur van Flex Film zegt: “De eerste resultaten zijn veelbelovend. Samen met klanten kunnen we werken aan de vermindering van hun plastic folie verbruik, waarbij de efficiëntie van het verpakkingsproces en de effectiviteit van de verpakking voorop blijft staan. Gezamenlijk kunnen we zo een positieve bijdrage leveren aan het milieu.”

 

Wilt u meer weten?

Heeft u interesse om de mogelijkheden voor vermindering van uw plastic voetafdruk te bekijken, neem dan contact op met Flex Film. Onze contact gegevens vindt u hier.

 

Meer informatie over de Circulaire Plastic Economie en het Nederlands Plastic Pact vindt u hier:

 

https://www.newplasticseconomy.org/projects/global-commitment
https://www.circulairondernemen.nl/subcommunities/more-with-less-plastic

Scroll naar boven